Αεροπορικά ταξίδια, διαβήτης, καρδιοπάθειες και εγκυμοσύνη

Κατηγορία: Ταξίδια: Προετοιμασία και ασφάλεια

 Οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να είναι προσεκτικοί για αεροπορικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να κάνουν ασφαλές και ευχάριστο το αεροπορικό ταξίδι για ασθενείς και υγιή άτομα.

Τα προβλήματα των ασθενών στις πτήσεις εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της πάθησης τους.


Για τον κάθε ασθενή χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση. Το αεροπορικό του ταξίδι πρέπει να προγραμματίζεται έγκαιρα με τη βοήθεια του γιατρού σε συνεργασία με την εταιρεία αερογραμμών.

Οι ασθενείς με διαβήτη πρέπει να είναι προσεκτικοί για αεροπορικά ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ή όταν αλλάζουν ζώνες χρόνου. Η προσαρμογή των ελέγχων γλυκόζης αίματος, η χορήγηση ινσουλίνης και άλλων φαρμάκων, το ωράριο των γευμάτων χρειάζονται προσοχή κατά το ταξίδι και στον προορισμό.

Οι διαβητικοί πρέπει να έχουν μαζί τους στην καμπίνα όλα όσα χρειάζονται για το ταξίδι.
Εάν παίρνουν ινσουλίνη πρέπει να έχουν μαζί τους βελόνες, σύριγγες, πετσετάκια αλκοόλης. Επίσης πρέπει να έχουν μαζί τους τη συσκευή μέτρησης γλυκόζης αίματος.

Εκτός από τα φάρμακα του διαβήτη να έχουν μαζί τους αντιβιοτικά, αντιδιαρροϊκά, φάρμακα κατά της ναυτίας και γλυκαγόνη. Είναι απαραίτητο να φέρουν  ιατρική ταυτότητα τύπου Medic Alert, στην οποία εκτός από το όνομα τους, να αναγράφεται η πάθηση, το όνομα, το τηλέφωνο και η διεύθυνση του θεράποντος γιατρού.

Είναι καλό να έχουν λίστα με τα φάρμακα που παίρνουν με τις δοσολογίες και μικρά σνακ, ζάχαρο σε κύβο ή φακελάκια και χυμό σε ατομική συσκευασία για αντιμετώπιση επεισοδίων υπογλυκαιμίας.

Ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο χωρίς επιπλοκές δεν πρέπει να ταξιδεύουν με αεροπλάνο εάν δεν περάσουν τρεις εβδομάδες από το επεισόδιο και μόνο εάν ο γιατρός τους κρίνει ότι μπορούν.

Εάν επρόκειτο για έμφραγμα με επιπλοκές, θα πρέπει να περάσουν έξη εβδομάδες και να εξεταστεί από το γιατρό η δυνατότητα αεροπορικού ταξιδιού. Η πτήση μπορεί να μην ενδείκνυται σε ασθενείς με ασταθή στηθάγχη, σοβαρή ή αποσταθεροποιημένη καρδιακή ανεπάρκεια, ανεξέλεγκτη υπέρταση, σοβαρές αρρυθμίες ή παθήσεις των βαλβίδων.

Ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται οξυγόνο και έτσι είναι αναγκαίο να ειδοποιείται η αερογραμμή εκ των προτέρων. Μπορεί να διευθετηθεί η παροχή οξυγόνου από τον εξοπλισμό του αεροπλάνου. Πρέπει επίσης να γίνονται οι διευθετήσεις παροχής οξυγόνου για μετά την αποβίβαση.

Οι έγκυες γυναίκες είναι καλύτερα να μην ταξιδεύουν αεροπορικώς όταν κοντεύει η αναμενόμενη μέρα του τοκετού. Πολλές αερογραμμές ζητούν πιστοποιητικό γιατρού για την αναμενόμενη μέρα γέννησης. Ο στόχος είναι η αποφυγή τοκετού κατά την πτήση.

Πολλοί γιατροί συστήνουν στις έγκυες να αποφεύγουν αεροπορικά ταξίδια μετά τις 36 εβδομάδες κύησης ή εάν έχουν κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Το παιδί στη μήτρα της μητέρας, δεν κινδυνεύει κατά την πτήση λόγω μείωσης του οξυγόνου. Η εμβρυϊκή αιμοσφαιρίνη δεσμεύει περισσότερο οξυγόνο προστατεύοντας έτσι το παιδί από ενδεχόμενη πτώση οξυγόνου.

Οι έγκυες με ιδιαίτερα προβλήματα πρέπει να ζητούν συμβουλή από το γιατρό τους για το αεροπορικό ταξίδι.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: