Ταξίδια, φούσκωμα ή πρήξιμο ποδιών και θρόμβωση φλεβών

Κατηγορία: Ταξίδια και ασθένειες

Η καθιστή θέση για πολύ χρόνο στο αυτοκίνητο, τρένο ή αεροπλάνο προκαλεί πρήξιμο ποδιών. Συχνά στα ταξίδια τα πόδια παρουσιάζουν πρήξιμο. Η καθιστή θέση για πολύ χρόνο στο αυτοκίνητο, τρένο ή αεροπλάνο προκαλεί πρήξιμο ποδιών.

Η ακινησία μαζί με τη θέση που παίρνουν τα γόνατα και πόδια όταν καθόμαστε, δυσκολεύουν την κυκλοφορία αίματος. Αυξάνεται η πίεση στις φλέβες των μηρών, της κνήμης και των ποδιών. Η αύξηση πίεσης ευνοεί τη διαφυγή υγρών από τις φλέβες προκαλώντας οίδημα με πρήξιμο.

Συνήθως το πρήξιμο ποδιών κατά τη διάρκεια και για λίγο μετά από ένα ταξίδι, δεν εμπνέει ανησυχία και υποχωρεί εάν δεν υπάρχει άλλη ασθένεια. Προσοχή όμως όταν το πρήξιμο είναι υπερβολικό και δεν υποχωρεί όταν ο ασθενής σηκωθεί και αρχίζει να περπατά.

Σε υγιή άτομα το πρήξιμο των ποδιών στα ταξίδια προκαλείται κυρίως από την ακινησία, την καθιστή θέση και την αύξηση της πίεσης στις φλέβες των κάτω μελών.

Εκτός από καταστάσεις που δεν εμπνέουν ανησυχία, υπάρχουν ασθένειες που ευθύνονται για οίδημα με πρήξιμο στα άκρα όπως καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρικές παθήσεις, αρθρίτιδες, ασθένειες με χαμηλές πρωτεΐνες αίματος. Στις περιπτώσεις αυτές, το πρήξιμο υπάρχει από πριν αλλά το ταξίδι μπορεί να επιδεινώνει το οίδημα.

Ορισμένα φάρμακα όπως οι αναστολείς καναλιών ασβεστίου, ευθύνονται για πρήξιμο ποδιών και αστραγάλων. 

Ένας κίνδυνος που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι η θρόμβωση των βαθιών φλεβών των κάτω μελών.

Στις περιπτώσεις αυτές δημιουργείται θρόμβος σε μια μεγάλη φλέβα που βρίσκεται βαθιά στα κάτω μέλη. Ο ασθενής παρουσιάζει πρήξιμο με πόνο στα πόδια. Οι υποψίες για θρόμβωση μεγάλης φλέβας αυξάνονται όταν εντοπίζεται το πρήξιμο και ο πόνος σε ένα από τα δύο κάτω μέλη.

Ο κίνδυνος θρόμβωσης μεγάλων βαθιών φλεβών στα κάτω μέλη είναι η φλεβική θρομβοεμβολή στην οποία ένας θρόμβος αποσπάται και φτάνει στους πνεύμονες. Η πνευμονική εμβολή που προκύπτει απειλεί τη ζωή.

Άτομα που μετά από ταξίδι στο οποίο παρέμεναν καθιστά, παρουσιάζουν οδυνηρό πρήξιμο ποδιών με υποψία για φλεβική θρόμβωση, πρέπει να ζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή.

Για την αντιμετώπιση του πρηξίματος των ποδιών στα ταξίδια, να στέκεστε και να περπατάτε στο διαθέσιμο χώρο όταν μπορείτε. Οι κινήσεις των μυών βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος και απομακρύνουν τον κίνδυνο οιδήματος.

Σε πολύωρα ταξίδια για μείωση του κίνδυνου πρηξίματος των ποδιών και της φλεβικής θρόμβωσης, λαμβάνετε μέτρα πρόληψης όταν είστε υποχρεωμένοι να κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πίνετε άφθονο νερό, αποφεύγετε να πίνετε αλκοόλ ή ποτό με καφεΐνη. Να σηκώνεστε και να περπατάτε όσο μπορείτε τουλάχιστον κάθε 2 ώρες.

Ενώ κάθεστε, να κάνετε ασκήσεις των ποδιών σας: Σηκώνετε και χαμηλώνετε τις φτέρνες σας ενώ κρατάτε τα δάκτυλα των ποδιών σας στο πάτωμα, σηκώνετε και χαμηλώνετε τα δάκτυλα των ποδιών σας ενώ κρατάτε τις φτέρνες σας στο πάτωμα, σφίγγετε και χαλαρώνετε τους μυς των ποδιών σας.

Μιλήστε με το γιατρό σας για συμπιεστικές κάλτσες που βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων και ρωτήστε τον εάν για σας χρειάζονται αντιπηκτικά φάρμακα για πρόληψη της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης.

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: