Τα ταξίδια και η υγεία σας: Πρόληψη ασθενειών

Κατηγορία: Ταξίδια: Προετοιμασία και ασφάλεια

Οι περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με τα ταξίδια μπορούν να προληφθούν.Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε οι άνθρωποι ταξιδεύουν εύκολα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Η πρόοδος αυτή συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο προσβολής των ταξιδιωτών από διάφορες ασθένειες.

Τα ταξίδια σε χώρες υπό ανάπτυξη, συνοδεύονται από μεγαλύτερο κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 50% των ταξιδιωτών που επισκέπτονται ξένες χώρες, ασθενούν λόγω του ταξιδιού.

Οι απειλές από μολυσματικές παθήσεις είναι πολλές και διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα που θα επισκεφθεί ο ταξιδιώτης. Οι συχνότερες ασθένειες που προσβάλλουν τους ταξιδιώτες είναι η διάρροια, το κοινό κρυολόγημα, η μαλάρια, ο τύφος, ο κίτρινος πυρετός και άλλες.

Οι περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με τα ταξίδια μπορούν να προληφθούν. Πριν από το ταξίδι χρειάζεται καλή προετοιμασία. Προγραμματίστε έγκαιρα τι πρέπει να κάνετε.

Συζητείστε το θέμα με το γιατρό σας τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν από την αναχώρηση. Ο χρόνος αυτός χρειάζεται για να μπορέσουν μερικά εμβόλια να παράσχουν προστασία μετά από τη χορήγησή τους. Ο γιατρός θα σας πληροφορήσει για τα εμβόλια που χρειάζονται για τη χώρα που θα πάτε.

Είναι καλό ο γιατρός να σας κάνει ένα τσεκ-απ προτού ταξιδέψετε. Ελέγξετε με τον οδοντίατρό σας, τα δόντια σας. Μπορείτε έτσι να προλάβετε κάποια προβλήματα, θα ξέρετε την κατάσταση της υγείας σας και ο γιατρός θα σας πει τι φάρμακα πρέπει να πάρετε μαζί σας. Φροντίστε να τα μεταφέρετε με το σωστό τρόπο και στην κατάλληλη θερμοκρασία. Εάν είναι αναγκαίο να έχετε την ειδική μεταλλική ιατρική ταυτότητα με πληροφορίες για την υγεία σας.

Μελετήστε το θέμα της ιατρικής ασφάλειας που σας καλύπτει. Να γνωρίζετε ποιος και τι πληρώνει εάν χρειαστείτε ιατρική περίθαλψη εκεί που θα πάτε.

Κατά το ταξίδι και την παραμονή σε χώρες υψηλού κινδύνου υπάρχουν βασικές προφυλάξεις που εάν τις εφαρμόζετε, θα σας προστατεύουν:

Να πλένετε τακτικά τα χέρια με νερό και σαπούνι ή χρησιμοποιώντας πετσετάκια εμποτισμένα με αλκοόλ, να πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό ή νερό που έχετε βράσει. Τα αναψυκτικά σε μεταλλικά κουτιά είναι συνήθως κατάλληλα.

Αποφεύγετε τα παγάκια και μην πίνετε νερό της βρύσης. Να τρώτε μόνο φαγητά που έχουν ψηθεί καλά. Τρώτε μόνο φρούτα και λαχανικά που μπορούν να καθαριστούν από τη φλούδα τους και είναι προτιμότερο να τα καθαρίζετε από τη φλούδα εσείς οι ίδιοι.

Να θυμάστε να τρώτε μόνο τροφές που έχουν βραστεί, που μπορούν να καθαριστούν από τη φλούδα τους διαφορετικά να αποφεύγετε οτιδήποτε άλλο. Αποφεύγετε να τρώτε τρόφιμα ή φαγητά από πλανόδιους πωλητές.

Εάν πηγαίνετε σε χώρες με μαλάρια, να παίρνετε τα προληπτικά φάρμακα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του ταξιδιού. Χρησιμοποιείτε απωθητικά εναντίον των κουνουπιών που περιέχουν μέχρι 50% της ουσίας DEET και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε λίμνες ή ποταμούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες της Αφρικής όπου υπάρχει ο κίνδυνος προσβολής από τη σχιστοσωμίαση.

Οι προορισμοί υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα βρέφη, τα παιδιά, οι νεαροί ενήλικες, οι διαβητικοί, άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του πεπτικού συστήματος, οι ασθενείς με μειωμένη άμυνα του οργανισμού και αυτοί που παίρνουν αντιόξινα φάρμακα.


Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: