Πισίνα και κολύμπι: Πρόληψη ασθενειών στους λουόμενους

Κατηγορία: Ταξίδια και ασθένειες

Στην πισίνα, αποφεύγετε να καταπίνετε από το νερό της. Το κολύμπι στην πισίνα είναι μια ευχάριστη και υγιής δραστηριότητα τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Στην πισίνα έχουμε την ευκαιρία για σωματική άσκηση αλλά και για παιχνίδι με ψυχαγωγία.

Η προσθήκη χλωρίου στην πισίνα όταν γίνεται ορθά προστατεύει τους λουόμενους από κινδύνους που δημιουργούν τα μικρόβια. Ωστόσο η χλωρίνη δεν μπορεί να εξουδετερώνει όλους τους μολυσματικούς παράγοντες.

Ο μικροβιολογικός έλεγχος του νερού στις πισίνες, ο έλεγχος της χλωρίωσης και των τοξικών παραγώγων της χλωρίνης μεγιστοποιούν την χωρίς κινδύνους για την υγεία χρήση της πισίνας.

Η διαπαιδαγώγηση για την υγιεινή και ασφάλεια στην πισίνα έχει πάρα πολλά να προσφέρει σε όλους.

Η πρόληψη ασθενειών στους λουόμενους

Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει υπόψη του κάποια βασικά σημεία για την προστασία του από διάφορους κινδύνους που δυνατόν να υπάρχουν σε χώρους που πάει για να κολυμπήσει όπως οι πισίνες, η θάλασσα και οι λίμνες. Οι πισίνες είναι μια ελκυστικότατη επιλογή για μικρούς και μεγάλους, διαθέσιμη τόσο σε σπίτια αλλά και σε ξενοδοχεία ή δημόσιες εγκαταστάσεις.

Σε οποιοδήποτε χώρο και εάν είναι μια πισίνα απαιτούνται αυστηρά και διαχρονικά μέτρα για την καθαριότητα και απαλλαγή της από μικρόβια ή άλλους ρυπαντικούς παράγοντες. Οι υπεύθυνοι ή οι ιδιοκτήτες πισινών έχουν ευθύνη να τις διατηρούν ασφαλείς αλλά και μικροβιολογικά ασφαλείς για τους λουόμενους.

Όμως η ευθύνη για την καθαριότητα και την ελαχιστοποίηση των μικροβίων που μπορεί να βλάπτουν τους λουόμενους βαραίνει και το κάθε άτομο που τη χρησιμοποιεί. Ο κάθε λουόμενος απαιτείται να γνωρίζει τους κινδύνους και το τι πρέπει να κάνει ο ίδιος για τη δική του προστασία αλλά και των άλλων που χρησιμοποιούν την πισίνα μαζί του ή θα τη χρησιμοποιήσουν αργότερα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την υγιεινή στις πισίνες και την πρόληψη των ασθενειών που μεταδίδονται στους λουόμενους;

1. Εάν κάποιος πάσχει από γαστρεντερίτιδα ή διαταραχές του στομαχιού, δεν πρέπει να πηγαίνει για κολύμπι

2. Παιδιά που έχουν διάρροια δεν πρέπει να μπαίνουν σε πισίνες ή σε άλλους χώρους με νερό που λούονται και άλλα άτομα

3. Οι πάνες των παιδιών δεν πρέπει να αλλάζονται δίπλα από πισίνες

4. Τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν συχνά στο αποχωρητήριο για να αποφεύγονται τυχόν ατυχήματα

5. Τα χέρια πρέπει να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι μετά από την αλλαγή πάνας σε παιδιά και μετά από το αποχωρητήριο

6. Παιδιά που έχουν πάνες είναι καλύτερα να φορούν από πάνω αδιάβροχη κιλότα για να αποφεύγονται διαρροές περιττωμάτων

7. Συστήνεται να γίνεται ένα ντους με ζεστό νερό και σαπούνι πριν από την είσοδο στην πισίνα

8. Συστήνεται να γίνεται ένα ξέπλυμα όταν πηγαίνετε από μια πισίνα στην άλλη ή όταν βγαίνετε από την πισίνα των παιδιών για να πάτε σε μια άλλη

9. Αποφεύγετε να κολυμπάτε σε πισίνες ή αλλού όταν το νερό είναι θολωμένο ή ακάθαρτο

10. Μην πίνετε και αποφεύγετε να καταπίνετε νερό της πισίνας

11. Εάν διαπιστώσετε σε μια πισίνα περιττώματα ή ακαθαρσίες, ειδοποιήστε τους ναυαγοσώστες ή τους υπεύθυνους για το συγκεκριμένο χώρο

Εκτύπωση του άρθρου Στείλε σε ένα φίλο

Βλέπε σχετικά άρθρα: